категорії: блоґ-запис

Nicolas Fargue Le Roman de l'été рецензія

Геніальний твір геніального автора. В своєму сьомому романі Ніколас Фарг намагається відчути недоліки сучасного суспільства. Це неперевершений політичний роман, успішний в усіх його проявах, насичений життєвими подіями в їх тісних переплетіннях, дійсно сильний для його сприйняття та порозуміння, що в буквальному сенсі сканує наше життя з відповідною ясністю та правдивістю аж до найменших деталей в зовнішності та стилі поведінки людей, мові та соціальному розвитку взагалі. Він є дещо різким, і не приховуючи нічого, не змінюючи повноти та жорсткості слів для вираження певного явища, автор досягає тієї атмосфери, яка є насправді, і не завуальована, а постає чітко та виразно. Сатира в поєднанні з комедією звичаїв в творі, що тонко виписаний до найменших деталей і гармонійно структурований з точки зору його побудови, призводить до глибоких роздумів.
В романі представлений початок літнього відпочинку в Котантені. Після значної частини прожитого життя, сповненого неправильних порухів та помилок п'ятдесяти п'ятилітній Джон прагне заглибитись в літературу. Крім того, Джон сповнений радості та натхнення від очікуваного візиту дорогої доньки зі своїм обранцем та подругою-італійкою. Паралельно лініям долі однієї сім'ї, розпускається клубок іншого сімейного вогнища. Чоловік Жан, роки якого схиляють його все більше до думки піти на пенсію, залишивши свою улюблену, але досить тяжку роботу зварювальника основ для морських суден. Він одружений на чуйній дружині Клодін і вони мають сина Фредеріка, який працює на заводі з переробки радіоактивних речовин їхнього регіону. Найбільше Жан мріє про просторий отвір в стіні його будинку, який дозволить йому спостерігати за коливаннями морських хвиль та слухати ніжний шум нічного прибою. Єдиною перепоною для цього був будинок Джона, що тісно прилягав до сусіднього, тому необхідно було отримати його дозвіл.
Серія дій між двома сім'ями на основі політичних маневрів депутата-мера їхнього села включає непорозуміння, сварки, неможливість нормального спілкування їхніх двох невеличких світів, а також розчарування в коханні.
Автор пропонує доріжку для роздумів, що полягає у введенні трьох різних точок зору для відкриття трьох різних культурних осередків і, щоб дозволити читачу самостійно аналізувати представлені ситуації. Адже головним правилом Ніколаса Фарга є нічого не нав'язувати. Він уміло переплітає політичні питання, що є надзвичайно дорогими для нього ( расизм та політика інтеграції) з темою кохання та її фатальністю, представляючи своє негативне ставлення до пари, її різку критику. Весь роман сповнений енергії, чіткості форм, ясності бачення, інтенсивності та виразності думки, повнотою викладу та функціонуванням його ідей.

Роман представляє собою виразну картину нашого життя і дійсно вартий уваги.